Mediaarkivet

FOTO: COHNNY SKOGLUND

JÖRGEN ETT STARKT STÖD. Unge jättetalangen Andreas Westh (t v) får denna säsong förtroendet att axla Thomas Harryssons mantel som libero - en nyckelroll i laget. Bra stöd får Andreas av rutinerade lagkaptenen Jörgen Granberg, åter i BGIF efter fyra säsonger i allsvenska Motala.

FOTO: THORD EHNBERG

HÅLLER TÄTT. Andreas Westh och Jörgen Granberg i full aktion under WC-semifinalen mot Falun. Försvaret har fungerat ypperligt under försäsongen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klart bakåt i BGIF

Kapten Granberg och libero Westh är redo

Nyckeln till framgång i bandy kan ofta sökas i en säker defensiv. Bollnäs GIF jagar kommande säsong allsvenskan med nya, starka länkar i försvarskedjan - 19-årige liberon Andreas Westh och lagkapten Jörgen Granberg på flanken.

NORRETTAN

- Försvaret är grunden, det ger en trygg plattform för laget att jobba framåt på. Jag ser heller att vi vin- ner med t ex 5-1 än med 14-6, brukar tränare Stefan Hansson poängtera vad gäller försvarsspelets betydelse.

Fyra fina år

Och nog verkar BGIF ovanligt säkert bakåt inför årets jakt på en plats i all- svenskan.

- Jo, det har blivit allt bättre, i snitt har vi bara släppt in 2-3 mål och det mot högklassigt motstånd, säger Jörgen Granberg, återbördad till sin moderklubb efter fyra allsvenska säsonger i Motala. Fyra fina år.

- Klart det känns litet nu när allsvenskan kör igång, det är trots allt skillnad på att möta Rättvik och Boltic. Men förhoppningsvis blir det roligare matcher nästa år igen, säger denne stabile och rutinerade 24-åring.

Trivs med ansvar

Jörgen Granberg är inte bara en stark och tuff lirare, han är också en ledare både på och utanför isen. Han gillar också rollen som lagkapten.

- Jo, jag trivs med ansvaret, även när det är motigt. I ettan finns också mer tid att tänka efter, att se vad man själv och andra gör fel. Och visst kan t ex Magnus bli väl het ibland, men även brorsan brukar lyssna på mig.

Lojal lagspelare

- Jörgen är också urtypen för en lojal lagspelare som ser sin egen roll underordnad kollektivets bästa. Att ta ett steg bakåt från rollen som ytterhalv i Motala är inget problem. Det viktiga är att få laget att fungera.

- Det handlar alltid om just det, att hitta en hög lägstanivå och ett lagspel att lita på även när det går emot i matcher. Panik i leden och solonummer vänder sällan underlägen, ett starkt kollektiv har större chans. Vi är inte riktigt där ännu, men vi hinner. Det är också väldigt viktigt att hålla tempot uppe på träningarna, många matcher i serien blir säkert sega.

Jörgen Granbergs stöd betyder också en hel del för Giffarnas unge libero Andreas Westh, en 19-åring som under försäsongen visat sig klara de tuffa krav som ligger på lagets sista utpost.

Ambitiös satsning

Men så har han också, mycket målmedvetet och ambitiöst, tränat för just den rollen under många år.

- Ända sedan pojkåren har jag varit helt inriktad på att spela libero, det pas- sar mig bäst, helt enkelt. Jag gillar att vara med och bygga upp spelet bakifrån, styra och ställa, och jag brukar också växa med ansvaret, säger Andreas, som också har en skaplig förebild i Edsbyns landslagslegendar Joe Lönngren.

Andreas har också förutsättningar att följa i Joes skär hela vägen, som blågul libero har han redan vunnit pojk-VM och i fjol blev det JVM-guld i Finland.

 - Lönngren var ju en fantastisk skridskoåkare, där har jag mycket att förbättra. Min bästa egenskap är nog att jag ofta läser spelet bra och står rätt.

Rätta virket

Talang är nu inte alltid nog, det krävs också en obändig vilja, Andreas Westh är av det rätta virket, 110 procent är den satsning som gäller både i match och på träning. Det var den kombinationen som gav honom en plats i A-truppen för två år sedan, en backplats i fjol och förtroendet att ersätta Thomas Harrysson kommande säsong. Precis som Jörgen Granberg har Andreas också lagkamraternas förtroende i spelarrådet.

- Det blir bandy i stort sett varje kväll, och på sikt måste jag förstås upp i allsvenskan för att fortsätta utvecklas. Men dit ska vi med det här laget, vi är mycket jämnare i år. Det är hårdare konkurrens om platserna och ger väsentligt bättre kvalitet på träningarna.

Visst känner unge Westh trycket från bygdens bandyvänner som nu , ännu en gång, räknar med kval och allsvenskan. Som sista utpost har han inte råd med många misstag i en match.

- Nä, men det är inget problem. Jag är rätt lugn och trygg som person, även ute på isen.

Peter Axman

(omkr. 1996)

Kommentarer