Mediaarkivet

En av Bollnäs bandys stora profiler är död. Martin "Lillen" Johansson har avlidit, 93 år gammal. Bandysonen från Söräng krönte sin karriär med SM-gulden 1951 och 1956.

Martin Johansson var född i en famiilj som kom att präglas av bandyn. Han väste upp i Söräng och av syskonskaran på nio blev tre bandyspelare av rang. Förutom "Lillen" gjorde bröderna Elis och Henry avtryck i den svenska bandyhistorien.

Martin "Lillen" Johansson inledde sin bandykarriär i Sörängs sportklubb. Klubben spelade i den så kallade pokalserien mot lag som Freluga, Rehns BK, Hertsjö, Hå och Köpingskamraterna. 1937 gick "Lillen" över till Bollnäs och han var med i Giffarnas guldlag både 1951 och 1956.

Några år senare, vid 40 års ålder, skrev han på för Ljusdal. Det blev två säsonger med Ljusdals BK innan han, som 43-åring, rundade av en lång och framgångsrik karriär med spel i Sirius. Där var han mycket nära att ta sitt tredje SM-guld. "Lillen" Johansson gjorde sin sista allsvenska bandymatch 1962. I Ljusdal träffade han sin maka, Karin Olsson. De fick två barn tillsammans. 2008 blev "Lillen" änkeman. Den framgångsrike bandyspelaren blev med tiden en passionerad golfare. Martin "Lillen" Johansson väckte uppmärksamhet på greenerna med sina sex hole in one-slag på femton år.
I en intervju i Ljusnan i maj 1989 gick det att läsa om den då 70-årige "Lillens" bedrifter på golfbanorna. Med de prestationerna fick han också inleda facktidningen Svensk Golfs artikelserie "Profilen".

Martin Johansson spelade golf fram till för två år sedan. Han levde för idrotten och det var hans stora intresse även på äldre dar. Under större delen av sitt arbetsliv var han anställd i verkstaden på SJ. Där stannade han kvar till pensioneringen. Martin "Lillen" Johansson avled den 19 juni. Hans närmast anhöriga är en dotter och en son, barnbarn och barnbarnsbarn.

Kommentarer