Mediaarkivet

Bollnäs GIF kommer att bli unik inom svensk bandy. Nästa säsong startar klubben ett utvecklingsprojekt, som sträcker sig över två säsonger, där varje spelare kommer att kunna följas och kartläggas i varje rörelse och moment som utförs på planen med hjälp av en avancerad sportsensor med GPS som är placerad på ryggen.

- Fantastiskt roligt att bandyn kan haka på och vara med i den högteknologiska utvecklingen, säger Bollnäs tränare Patrik Larsson.

Det är ett samarbete mellan FPX, den australienska leverantören som äger tekniken, och Bollnäs Arena AB som ger Bollnäs den här möjligheten där klubben kommer att ge alla lag i föreningen tillgång till den nya tekniken. Torsbergs bandygymnasium kommer också att delta i projektet där tekniken kommer att användas för forskning och utbildning.

Det här blir första gången så här avancerad teknik kommer att provas på is och skridskor. Tekniken, som funnits i Europa i tre år finns i dag bland de stora fotbollslagen som AC Milan, FC Barcelona och Manchester United. I Sverige är det bara det svenska herr- och damlandslaget i fotboll som har tillgång till tekniken.

Nu är alltså Bollnäs på tur.
- Den hör tekniken ger svart på vitt hur man rör sig på isen och var man befinner sig i olika situationer, säger Ville Aaltonen som har fått chansen att prova på hur sportsensorn fungerar.

- Det är intressant. Bandyn har inte tagit till vara på tekniken tidigare men nu har vi verkligen chansen. Man lägger ner så oerhört mycket tid på sin sport så varför ska vi inte ta reda på och ta till oss så mycket som möjligt nu när vi får tekniken. Nu kan vi få svar på frågor istället för att bara tro.

För att få fram all data och fakta så används tekniken FPX där spelaren förses med en avancerad sportsensor som i sin tur sänder signaler till en antenn och vidare in i datorn. Där kan man sedan plocka ut all den fakta man vill komma åt. Hur långt har spelaren åkt? Olika rörelseriktningar. Position på planen vid t.e.x baklängesmål. Fart, acceleration och styrka. Man kan också via rörelsemönster och kraftöverföring se om spelaren behöver en speciell träning eller rehab.

- Här kan vi också få fram ett riktvärde om vi testar de bästa. Här har vi fördelen av att ha många landslagsmän och de ger våra ungdinar bra förutsättningar för att förstå vad som krävs i träningsväg för att bli bra och kanske nå landslaget, säger Patrik Larsson.

Den nya tekniken öppnar också upp för en effektivare träning.
- Kanske ska vi köra intervallträning för försvararna på tre eller sju sekunder istället för som kanske idag på 20 sekunder. Det kommer vi att kunna läsa av. Vi kommer att kunna anpassa träningen för olika positioner på planen och specificera den individuellt. Vi kan se tydligare på olika situationer på planen som kan vara svåra att upptäcka under matchen.

- vi kommer att kunna vidareutveckla träningen. Anpassa barmarksträningen på ett bättre sätt och sedan föra över den på isträningen. Nu kommer vi att få väldigt rätt information. För spelaren Ville Aaltonen blir det ingen belastning med en GPS i nacken.

- Nej, det blir bara spännande. Det här ger oss unika chanser till att träna rätt och bli bättre bandyspelare. Vi ska ta tillvara på all utveckling och data som är bra. Sedan får vi filtrera bort det som är onödigt.

(2012-2013)

Kommentarer