Mediaarkivet

Bollnäs-Giffarna riktigt tända inför storpublik på nya arenan Sävstaås, 1974.

BGIF genomförde ett träningsläger för 30 talet av de mest lovande ungdomarna.

Vi har ur gömmorna lyckats spåra upp ett fotografi på de gentlemen, som ledde i morgon 60-årsjubilerande Bollnäs GIF:s öden under åren 1909-10. Det är alltså här frågan om några av de allra första kämparna i föreningens historia.

Källa: Expressen

Efter tio år är BGIF tillbaka i högsta serien.

Fem svettiga Bollnäs-spelare efter ett hårt träningspass. Från vänster ses lovande junioren Leif Karlsson, Bosse Lindgren, Evert Jönsson, Anders Elfving och målspottaren Stig "Lill-Tuppen" Alfredsson.

(1973)

(28 dec 1998)

BGIF U17 mästare efter att ha besegrat Köping med 12-5 i finalen.

En av Bollnäs bandys stora profiler är död. Martin "Lillen" Johansson har avlidit, 93 år gammal. Bandysonen från Söräng krönte sin karriär med SM-gulden 1951 och 1956.

Martin Johansson var född i en famiilj som kom att präglas av bandyn. Han väste upp i Söräng och av syskonskaran på nio blev tre bandyspelare av rang. Förutom "Lillen" gjorde bröderna Elis och Henry avtryck i den svenska bandyhistorien.

Martin "Lillen" Johansson inledde sin bandykarriär i Sörängs sportklubb. Klubben spelade i den så kallade pokalserien mot lag som Freluga, Rehns BK, Hertsjö, Hå och Köpingskamraterna. 1937 gick "Lillen" över till Bollnäs och han var med i Giffarnas guldlag både 1951 och 1956.

Några år senare, vid 40 års ålder, skrev han på för Ljusdal. Det blev två säsonger med Ljusdals BK innan han, som 43-åring, rundade av en lång och framgångsrik karriär med spel i Sirius. Där var han mycket nära att ta sitt tredje SM-guld. "Lillen" Johansson gjorde sin sista allsvenska bandymatch 1962. I Ljusdal träffade han sin maka, Karin Olsson. De fick två barn tillsammans. 2008 blev "Lillen" änkeman. Den framgångsrike bandyspelaren blev med tiden en passionerad golfare. Martin "Lillen" Johansson väckte uppmärksamhet på greenerna med sina sex hole in one-slag på femton år.
I en intervju i Ljusnan i maj 1989 gick det att läsa om den då 70-årige "Lillens" bedrifter på golfbanorna. Med de prestationerna fick han också inleda facktidningen Svensk Golfs artikelserie "Profilen".

Martin Johansson spelade golf fram till för två år sedan. Han levde för idrotten och det var hans stora intresse även på äldre dar. Under större delen av sitt arbetsliv var han anställd i verkstaden på SJ. Där stannade han kvar till pensioneringen. Martin "Lillen" Johansson avled den 19 juni. Hans närmast anhöriga är en dotter och en son, barnbarn och barnbarnsbarn.

EN NÖJD ORDFÖRANDE. Pär Järmens, orförande i Bollnäs-bandyn, kan inte vara annat än glad idag. En ny läktare stod allra överst på önskelistan inför den allsvenska comebacken.

(sent 90-tal ?)

Under ett träningsläger i Örebro sommaren 1974 fick BGIF möjlighet att göra ett träningspass under ledning av Orvar Bergmark flerfaldig landslagsman i bandy och fotboll.

samt förbundskapten i fotboll.

- Christer Davidsson pustar ut efter sin förnämliga insats på 10km i Bollnäs i går. Trea bland världseliten, det är inte dåligt!

(1969-1970)

Svenska Skidförbundets backhoppargrupp nr1 har varit i Bollnäs och Bollegården för ett testläger i helgen. Med bland grabbarna finns Rolf Nordgren och och Börje Svensson, Bollnäs. samt Christer Karlsson, Stockholm, och bakom dessa Nils Olof Westberg, Amundsjö, Hans Nordin och Anders Lundqvist, Friska Viljor, Örnsköldsvik, samt Torbjörn Lundqvist Umeå-Holmsund, Till höger ser vi tränaren för gruppen, Bengt Eriksson, Delsbo.

(HT. 4 sep 1972)

Rolf Nordgren tog sitt första svenska seniormästerskap i backhoppning.  BGIFs första SM guld i skidsammanhang sedan SM i Budkavle 1934.

på bilden syns Rolf Nordgren och Ingvar Hansson. Ingvar har i alla år varit Rolfs matchare.

Christer Davidsson, Hälsinglands och Sveriges stora glädjeämne vid inledningen av Junior-EM i Bollnäs. Här forsar den duktige Delsbo-junioren in mot mål i en frenetisk spurt vilt påhejad av tusentals jublande hälsingar.

1969 

fyra personer från hälsingland aktiva  i OS i Sapporo 1972.

Rolf Nordgren Eva Olsson Tommy Limby och Thomas Magnusson

På ledarsidan återfanns "Dalle" Johansson Bengt Eriksson och Carl Olov Halvarsson.

Så åker en vinnartyp! Christer Davidsson har lämnat det övriga fältet bakom sig redan när han varvar efter 5 km på startsträckan i stafetten. Christer målmedvetenhet ser det inte ut att vara något fel på.

1969

KUNGAMÖTE I HOLMENKOLLEN: Svenske skidkungen Assar Rönnlund och norske regenten kung Olav.

BGIFs fotbollsjuniorer samlades på måndagskvällen säsongsavslutning. Laget vann för andra året i följd juniorernas elitserie.

19771026

Frågan är om det är riktigt bra för en flicka som nyss fyllt 16 att ta ut sig så fullständigt som Tove Engebretsen gjorde. Hon föll samman efter att ha passerat Eva Olsson på sista meterna. En norsk ledare är på väg att hjälpa henne på benen. Tove hade kämpat väl...

1969-1970

Fru Rosita Persson kramar om maken Ragnar "Föllinge" efter dennes högeligen populära tremilstriumf i Kiruna-SM på tisdagen.

Framgångsrik Norgeturné för BGIF:s bandyungdomar.

Ljusnan 19740226

Mora-Nissedottern Marianne skall få sin JEM-chans - genom att åka bra i Östersunds SM.

1969

(1949)

BGIF tog hem hamar Cup utan matchförlust. Magnus Granberg blev stor cuphjälte när Bollnäs finalslog Kungälv 2-1. Magnus svarade för Giffarnas bägge mål i finalen och blev dessutom utsedd till turneringens bäste spelare och anfallare.

Det snackas mycket om den nya och större bollen i samband med årets World Cup i Ljusdal.
Och många är kritiska redan nu. En av dem är Ljusdals tränare Thomas Fors.
- Tränarföreningen har inte fått yttra sig någonting om den här bollen. Vi är inte negativa till förändringar, men nog borde vi få kunna yttra oss i ett sådant här viktigt beslut, säger Thomas Fors.
Helt klart är att bollen syns bättre. Men helt klart är också att bollen stundtals beter sig väldigt konstigt. Lyrorna "dör" väldigt snabbt och många skott stiger rätt upp i luften.
- Det blir ju en annan träffpunkt på klubban. Ska vi göra nya klubbor också? frågar sig Thomas Fors.

FLERA SKÄR FÖRE. Giffarna låg oftast flera skär före sin amerikanska motståndare i fredagens andra gruppspelsmatch i World Cup. Sirius hade inte mycket att sätta emot när, i synnerhet, Fredrik Mix trampade loss. Starke mittfältsmotorn Mix gjorde två mål och passade till tre.

(1999)

Här signalerar Jan Erik Barsk (i förgrunden) för Giffarnas ledningsmål - ett mål som han själv fick äran att slå in, sedan Lage Nordén svarat för ett uppoffrande arbete.

Nu vet alltså Barsk hur det känns att göra mål i ett hälsingederby. Ett koppel LBK-are tvingas konstatera faktum.

(Foto: Göte Nyman)

(1974)

Tomas Nordgren, Bollnäs GIF, blev individuell svensk mästare i Nordisk kombination jubileumsåret 1995. På bilden ovan flankeras han av klubbkamraterna Per-Inge och Staffan Tällberg, andra svenska mästare liksom Rolf Nordgren och Olov Andersson i backe.

På publikplats mot Selånger fanns Bollnäs GIF:s mästargäng modell 1956, som firade 40-årsjubileum av SM-guldet (3-2 mot Örebro SK) Övre raden: Börje Söderbäck, Per-Olof Andersson (mästare även 1951), Henry Johansson (do), Martin "Lillen" Johansson (do).
Knästående: Åke Mickelsson (mästare även 1951), Georg Fredin (do), Sven-Åke Grip, Uffe Fredrin, Karl-Erik "Klicken" Sjöberg (mästare även 1951). På bilden saknas Rune Svensk samt Snoddas Nordgren, Ingemar "Pingel" Hägg och "Kecke" Gustafsson, de tre sistnämnda avlidna. Senast gängen träffades var 1981, 25-årsjubileum. Nu kan planeringen för det stora 50-årsjubileet starta...

BGIF bandy mitten av januari 1974

Gunnar Karlsson stakar mot mål som segrare i Bollnäsloppet, efter en rasande grann framryckning under andra varvet.

(Någon gång mellan 1942-1963)

Snoddas Nordgren har det inte lätt. Domarna har fått fnatt och visar ut honom för minsta bagatell. Här står han på sidan under gårdagens långnäsmatch, men tydligen är inte Snoddas ledsen för det.

Klubben har fostrat många duktiga ynglingar som låtit tala om sig på bandyarenor landet runt.

Hasse Åström, 19 år, nytt och krytt inslag i Bollnäs bandyelva.
En framtidsman av stora mått.

Långnäs idrottsplats i Bollnäs är en idrottsarena, som många idrottsintresserade säkert har minnen från, som aktiv, ledare eller åskådare. Redan 1905 började arbetena så smått med att färdigställa en idrottsplats för i första hand friidrott, eller allmän idrott som det hette på den tiden. Samma år hade Bollnäs GIF av Hälsinglands idrottsförbund fått i uppdrag att anordna distriktets första DM-tävling i allmän idrott, en tävling som avgjordes på Nyhedsplanen, som låg i närheten av gamla sjukhuset. Tävlingen avgjordes 24 september och vid samma tillfälle höll det nybildade Hälsinglands idrottsförbund sitt första förbundsmöte. Första förbundsordföranden B A:sson Onsell vann för övrigt längdhoppet på 5,49.

Men den idrottsplatsen höll inte alls måttet och vid Bollnäs GIF:s årsmöte 19 december 1905 anslogs 500 kronor till en fond för en idrottsplan. 1906, samma år som Bollnäs GIF i sin första bandymatch någonsin slog Söderhamns IF med 6-2, påbörjades arbetet så smått med den nya idrottsplatsen på Långnäs. Vid ett möte på hösten samma år beslutades att hyra "den af Herr Nordén egande, yttersta udden på Långnäs". Innan året var till ända hade en då fullt tidsenlig plan med måtten 50x100 meter iordningställts och en 100-metersbana som friidrottarna fick idka löpning på. Ett större anslag från Centralföreningen för idrottens främjande gjorde det sedan möjligt för Bollnäs GIF att köpa in idrottsplatsen på Långnäs och efter en upprustning 1915 ansågs Långnäs vara Hälsinglands främsta idrottsarena.

Friidrottarna var länge ensamma om att husera på Långnäs IP och Bollnäs GIF nådde tidigt stora framgångar under 1900-talets första decennier. Den allra största talangen som uppfostrats inom Bollnäs GIF är Erik Byhlén, som lämnade Bollnäs GIF för SIK Hellas 1924, samma år som han senare blev OS-medaljör i stafett. Han tog sedan medalj även på 800 meter 1928 och vann bland annat fem landskampssegrar under sin karriär. Bland de viktigaste milstolparna i Bollnäs GIF:s historia var Amerikaspelen 24 juli 1938. Över 4000 åskådare hade letat sig till Långnäs föra tt se många av dåtidens världsstjärnor. Även under 50-talets arrangerades friidrottsgalor med såväl svensk som internationell elit i startfältet. Bollnäs GIF kunde ta saken i egna händer och lägga ner mycket jobb då det behövdes. Efter storjobben 1906 och runt 1915 var det dags igen under arbetslöshetstiden på 1930-talet. Då ställde många giffare upp och byggde ut Långnäs IP med en gräsplan för fotboll och uppfräschning av de befintliga banorna för friidrott.

1933 invigdes den nyanlagda fotbollsplanen och 2500 personer såg invigningsmatchen mot Sandvikens IF, som vann med 3-0. Ännu fler, 3857, fanns på plats 1957 och såg ett Bollnäs, förstärkt med Gunnar Gren, slå Degerfors slocknade stjärnor med bland andra bröderna Bertil och Gunnar Nordahl i laget. Aston Villas besök året efter, 1958, blev en besvikelse. Engelska ligalaget lockade bara 1742 åskådare och matchen gick med kännbar förlust. Sedan blev Långnäs hemmaplan för Bollnäsfotbollen ändra fram till och med 1980. Men 1981 var det dags även för fotbollen att göra sällskap med friidrotten och flytta ut sin verksamhet till den nya anläggningen vid Sävstaås. Men Långnäs blev inte helt tömt på fotboll. Bollnäs GIF:s många ungdomslag behövde flera planer än Svästaås att samsas om och därför har ungdomsmatcher spelats på Långnäs ända fram till senare år. Då hade bandyn redan lämnat Långnäs för sin nya arena på Sävstaås. Det var säsongen 1973-74 som det steget togs.

Bollnäs GIF spelade, i likhet med de flesta klubbar på den tiden, sina matcher på sjöis. Det var också på Björk(tjära)tjärn som Bollnäs GIF för första gången tog sig upp till allsvenskan efter att ha besegrat Kronobergs SK med 2-0. Trettondagen 1932 spelades Hälsinglands första allsvenska bandymatch och den spelades på Långnäs. Bollnäs tog emot AIK och vann överraskande, för att inte säga sensationellt, med 2-1 inför 2300 åskådare. Ännu fler var det på Långnäs 31 januari 1954 då Västanfors IF kom på besök. 6126 betalande - ett rekord som stod sig tiden ut på långnäs. Dagens gällande publikrekord för bollnäsbandyn är från de heta derbyna mot Edsbyn - men på Sävstaås. Handboll har också spelats på Långnäs. Bollnäs GIF hade damlag igång under ett par decennier under den tid handbollen var en sommarsport och spelades utomhus. Idag, efter idrottshallarnas tillkomst, har handbollen flyttat in under tak och blivit en vintersport. Isracing är en annan sport som förekommit på Långnäs. Bland annat i mitten av 60-talet då en tävling kördes i närmare 30 minusgrader.

Ismakare på Långnäs vid tiden var Snoddas, presentation överflödig. Snoddas hade lyckats åstadkomma så bra is att landslagsledningen ville permanenta sitt träningsläger för till Bollnäs! En tävling, eller åtminstone en uppvisning, i casting lär också ha arrangerats på Långnäs gräsmatta någon gång i slutet av 50-talet då Amatörfiskeklubben Flugan försökte introducera sporten i Bollnäs. Säkert har även andra, idag bortglömda och inte så väl dokumenterade, idrotters utövats på Långnäs IP. Det är inte bara matcher och idrottstävlingar som ägt rum där. Evenemang som hundutställningar har också arrangerats där, inte heller att förglömma Hälsnigehambon, vars Bollnäsetapp dansades på Långnäs gräsmatta under flera decennier från starten i mitten av 60-talet. Dessutom var det kungligt besök på Långnäs IP 1954i samband med att kung Gustav VI Adolf besökte Bollnäs under sin Eriksgata.

Under fyra månader 1947 gjordes ännu en gedigen frivillig arbetsinsats på Långnäs. Det var matsalsbyggnaden vid flyktinglägret i Sunnerstaholm som monterades ned, fraktades till Långnäs och där byggdes upp på nytt. Bollnäs GIF fick därmed en egen lokal, Långnäshallen, med vaktmästarebostad, plats för prissamling och stora ytor för inomhusträning. Invigningen skedde den 30 november. Långnäshallen utnyttjades också till festligheter och möten. Plus en del annan verksamhet. Bland annatspelades Påskturneringen där under många år. Påskturneringen var under 50- och början av 60-talet en stor bordtennisturnering, som arrangerades av IK Kometen. Långnäshallen är riven och idag utgör den grunden för Bollnäs MK:s anläggning i Eriksnäsbo. Borta är också den stora träläktare som en gång fanns på Långnäs. Den förstördes vid en brand. Kvar på Långnäs IP idag finns bara minnen

Conny Forsell

Det är inte alla idrottsgrabbar på våra breddgrader som i likhet med bollnäslöftet Sten Gunarsson får tillfälle att lyfta på järnridån. På sin tredje utlandsresa i sommar har BGIF-aren under tio dagar stiftat bekantskap med Polen, den nya stormakten på friidrottens område, som medlem av den lilla svensktrupp - tre man plus ledare - som bjöds in till storinternationella tävlingar för järnvägare i Krakow.

Sten Gunnarsson är nu tillbaka igen - nöjd och belåten med trippen men kanske inte med sin egen insats, som inskränkte sig till en 5:e placering på 1.500 meter med tiden 4.05. Konkurrensen var emellertid benhård - den östtysk som vann hade 3.54 och det är som bekant en tid som duger ett gott stycke även i icke "korpidrott".
 - Jag har fått se och uppleva åtskilligt och ångrar inte ett ögonblick att jag direkt tackade ja, när man ringde och erbjöd mej hoppa in som ersättare för Mora-Kalle Lundh, säger Gunnarsson. Den allra största upplevelsen blev utan tvekan det halvannan dag långa besöket i Warszawa, huvudstaden som till 85 procent förintades under kriget och som ännu bär spår av vad som hände för drygt tiotalet år sedan.
Turist-friheten var det inget fel på - vi fick komma och gå efter behag och våra polska värdar var mycket frikostiga och gästvänliga. De försåg oss rikligt med fickpengar och tur var väl det, så dyrt som Polen är...
Svårast var det att komma överens med maten: det var praktiskt taget dagligen potatis, grönsasker och ett sorts kött som vi aldrig lyckades lista ut vad det var för slag...
Men att Polen inte är ett fritt land, därom gavs besked på återresan, berättar Gunnarsson:
 - Vid gränsstationen före Östtyskland upptäckte vi att stationsområdet var proppfullt med beväpnade vakter. Tåget satte sig i rörelse men inte längre än cirka 400 meter, då stannade det igen. 
Vi tittade förstås ut, nyfikna, och vi fick se hur ett antal vakter (folkpolis?) släpade fram en nedsotad polack, som på något underligt sätt klamrat sig fast under en av vagnarna.
Han måste ha åkt på detta sätt en betydande sträcka - i varje fall från Poznan, där tåget gjort uppehåll för påstigande. Den stackars polacken var på väg mot friheten men fick aldrig uppleva den...
Det var en händelse som gjorde ett djupt intryck på oss svenskar.

Källa: Okänd

Källa: DN 7/1 1932

Den 3/1 1932 gjorde Bollnäs GIF sensation i sin första hemmamatch på Långnäs genom att besegra 1931 års svenska mästare i bandy AIK med 2-1 (2-0). Båda målen gjordes av "Lill-Johan" Wikström i 20:e respektive 35:e minuten. I andra halvleks 32:a minut slog "Mulle" Peterson in gästernas reduceringsmål  på frislag. Men sensationen var ett faktum.

 

Långnäschefen Byrån Persson & Kläppen Palmberg lägger ut det isgolv som skall tjäna som underlag för Bollnäs och Åtvidabergs bandyspelare.

FOTO: THORD EHNBERG

Belönade ungdomar

Bollnäs GIF:s friidrottssektion hade på onsdagskvällen avslutning för fjolårets säsong. Därvid delades naturligtvis ut en massa priser till de ungdomar som deltagit i olika tävlingar. Bland andra fick ungdomarna på bilden mottaga sina belöningar. Bakre raden från vänster Anna-Karin Åström, Maria Gustafsson, Per Ola Ericsson, Leif Olsson, Göran Olsson, Mats Olsson. Främre raden Anna Eriksson, Tomas Larsson, Bengt Gunnarsson, Anette Andersson, Hans Åström. Längst bak myser ledaren Mårten Forslin belátet över sina duktiga adepter.

1978

Källa: Okänd

 

Klicken Sjöberg demonstrerar hur man får vända klubban om man ska passa till vänster.

FOTO: THORD EHNBERG

SPRAKANDE BANDYFEST. Ett annandagsderby mellan Bollnäs och Edsbyn är någonting utöver det vanliga i bandyvärlden. Bengaliska eldar och fyrverkerier lyser upp tillställningen.

Bandyfesten drog rekordpublik

Ett snart 45-årigt publikrekord för bandy i Bollnäs slogs på annandagen, då hela 6 845 personer hade letat sig till Sävstaås. Det gamla rekordet var 6 126 åskådare som såg Bollnäs förlora mot Västanfors 1954.

Bollnäs och Edsbyn går nu skilda vägar efter att ha spelat 4-4 i derbyt. Resultatet innebär att Edsbyn fortsätter säsongen i elitserien medan Bollnäs får ta sina tre bonuspoäng och spela i allsvenskan.

Sporten

Källa: Aftonbladet

 

Så här utrustad är Åke Lönn, benskydden har "vingar"!

Westh vänder hem till Bollnäs GIF

BOLLNÄS

Det har spekulerats under en längre tid - på onsdagen blev det klart. Andreas Westh vänder hem till Bollnäs GIF.

-Det blir en ny utmaning att komma hem, säger landslagsstjärnan.

Andreas Westh har sedan han lämnade Bollnäs för tre säsonger sedan spelat för Sandvikens AIK.

28-åringen fick aldrig det där efterlängtade SM-guldet med "stålmännen". Förra säsongen var SAIK närmast då det blev förlust i SM-finalen mot Edsbyn. Nu får Westh jaga SM-guld med Bollnäs i stället.- Det är hemma det här.

Det var nära redan förra året, men då kändes det fel att lämna Sandviken. Men det ska bli skönt att slippa åka så mycket, träningaran har ju blivit sex timmar långa, säger Andreas Westh.

När bestämde du dig för Bollnäs?

Jag har varit intresserad hela året, men jag bestämde mig först nu de senaste dagarna, säger Westh.

Bollnäs GIF har utlyst en presskonferens i dag där Andreas Westh kommer presenteras. Hans signatur innebär att klubben gjort en av vårens tyngsta värvningar - endast fyra dagar efter SM-finalen.

 - Det känns lite vemodigt att lämna en klubb man trivs bra med, men Bollnäs har framtiden för sig, säger Westh.

LEO HÄGGLUND

Säsongen 2006-2007

25 år sedan sist...

I vinter är det precis 25 år sedan Bollnäs GIF senast var uppe i SM-final.

 - Så det borde vara dags igen säger Ingemar "Pingel" Hägg, ordförande i BGIF:s bandysektion. "Pingel" avgår som ordförande efter den här säsongen och vill väldigt gärna avsluta med ytterligare ett SM-tecken.

 - Vi har onekligen ett bra lag. I första hand siktar vi in oss på slutspel. Bollnäs GIF är mer än en idrottsförening. Klubben har nu utvecklats till ett företag som omsätter stora pengar. Och inför den här säsongen har man gjort en rejäl satsning.

Bakre raden: Bernt Johansson, materialförvaltare, Sune "Fimpen" Edling. tränare Mats Källänge, Jan Erik Flink, Bosse Eriksson, Pär hedqvist, Ove Engström, Håkan Karlsson, Kjell "Pipis" Larsson, Nisse Nilsson och Arousell, lagledare.

Främre raden: Hans Alftberg. Christer Andersson, Lars Sjöholm, Ingemar Lennartsson och Bo Skarps. Liggande Anders Söderlund och Jan Bergström.

(FOTO: THORD EHNBERG)

(4 dec 1980)

Kronprins Carl Gustaf besöker juniour-EM som hölls på Bolleberget 28 Februari - 2 Mars 1969

På helahalsingland.se kan du se Dallas göra sin berömda fint, 30 år senare

Från norra idrottsplatsen i Sandviken.

En tyst minut till "Sleven" Sävenbergs minne, den 22 jan 1950.

ÖVER HELA  LANDET på de allsvenska bandyplanerna hyllade man minnet av legendariske "Sleven" Säfwenberg, som jordfästes medan hans kamrater kämpade på idrottsplatserna. Här ovan står Sandvikens Einar Ask ("Slevens" gamle klubbkamrat) och håller den florbehängda SAIK-fanan t.v Bollnäslaget ses t.h.

(1950)

Folke Reit Distriktsmästare i Slägga och Diskus 1934

säsongen 1951-1952

Här ska den nya evenenmangsarenan i Bollnäs placeras. Det bortre av lokstallarna rivs om planerna genomförs.

(1974)

Förste telegrafist Paul Wahlqvist DM mästare på löpning 800 meter 1913. 

1920 blev han föreningens ordförande.

I går kväll bröts Edsbyns långa svit på 45 raka matcher utan förlust hemma i Arenan. Och det var Bollnäs som fick äran att svara för den skrällen. - Men att det är vi som spräcker sviten spelar inte så stor roll. Vi tar två poäng i serien och får någonting bra att ta med oss till nästa match, säger Anders Spinnnars efter 6-5 segern.

(2006-2007)

Medaljtyngda skidlöpare hade föreningen omkring år 1900. Skidåkare av gamla stammen.

från vänster: John Eklund, Axel Andersson och Albin Andersson.

Bollnäs GIF blev 1956 års svenska mästare i bandy på Stadion i dag. Här ses de lyckliga segrarna fr. v. i övre raden lagledaren "Pimpel" Hägg, Martin Johansson, Börje Söderbäck, Per-Olof Andersson, Gösta "Snoddas" Nordgren, Henry Johansson och Rune Svensk. Knästående fr. v. Karl-Erik Sjöberg, Georg Fredin, Sven-Åke Grip, Ulf Fredin och Åke Mickelsson.

BOLLNÄS triumferade i SM-finalen i bandy på Stadion i dag. Den ytterst dramatiska kampen avgjordes i slutsekunderna, då Martin Johansson lyckades få en fullträff och fastställa slutresultatet till 3-2.

Ännu fem minuter före full tid ledde Örebro med 2-1. Svensk, som avgjorde matchen. Den sistnämnde gjorde kvitteringsmålet omedelbart innan högeryttern räddade svenska mästerskapet till Bollnäs. Över 21.000 åskådare bevittnade den ovanligt rafflande finalen, som blev ett återupprepande av SM-kampen i Stadion för fem år sedan, då Bollnäs slog Örebro med samma siffror.

(1956-1958)

Initiativtagaren till Bollnäs första idrottsförening major Eston Sundvallson. 

namnet på föreningen blev föreningen för skidlöpningens främjande i Bollnäs med omnejd.

På torsdag spelar Bollnäs GIF den första hemmamatchen i SM-kvartsfinalserien mot Hammarby IF. Kamratföreningen Gamla Giffare vill att läktaren på Sävstaås ska fyllas och har därför ordnat med en utställning som berättar om klubbens historia.

Från måndag till torsdag kommer Gamla Giffare visa upp sitt arkiv med tidningsurklipp på Team Sportia. Anledningen är att föreningen vill locka publik till Bollnäs GIF:s hemmamatch i veckan.
- Vi gör det för att få lite drag på torsdag, säger Pär Järmens, ledamot i föreningen och gammal ordförande i Bollnäs GIF.

I pärmarna finns artiklar, repotage och annonser från 1950-talet, då Bollnäs GIF vann sina två SM-guld, till i dag då klubben är på jakt efter nya framgångar. Vi vill visa Bollnäs historia och få folk att komma till Sävstaås. Förut gick alla på matcherna, men så är det inte i dag, säger Arne Arousell som är arkivarie och själv har satt ihop stora delar av samlingen. Gamla Giffare är en förening som finns för att främja Bollnäs GIF:s ungdomssatsningar, både i bandy och fotboll.

- Vi är till stora delar en trivselförening som gör det här för att hålla ihop, men samtidigt stöttar vi de yngre Giffarna. Vi delar bland annat ut stipendium till unga, lovande spelare varje år. Två till bandyn och två till fotbollen, säger Arne Arousell.


(Ljusnan 21 Feb, 2017)

DM 1950 

Ungdomstävlingar Långnäs onsdag.

I samband med ungdomskursen på Långnäs anordnar Bollnäs-alliansen för ungdomsidrott tävlingar onsdag kl. 19 vartill kretsens föreningar inbjudas. Följande gruppindelning och grenar tillämpas:
Grupp 1: Pojkar f. 1932-33. 100m., 1000 m., höjd, längd, kula.
Grupp 2: Pojkar f. 1934-36. 80 m., längd, höjd, kula.
Grupp 3: Flickor f. 1932-36. 60 m., längd, höjd, slungkast.

Anmälningar mottages av Rune Fredholm, tel. 10790, senast ons-

(1950-1955)

Lagbild

stående från vänster: Gunnar Gudmundsson (Tränare), Arne Arousell (Lagledare), Bernt Johansson (Materialförvaltare) ,Håkan Svanström 17år (Studerande) , Per Hedqvist 27år (linjemontör), Håkan Nilsson 23år (kursassistent)

Bo Eriksson 21år (Fritidsledare), Ove Engsträm 20år (Tapetserare), Christer Andersson 31år (Vaktmästare), Sune "Fimpen" Edling (Tränare), Nils Nilsson (Lagledare)

Knästående från vänster: Jan Erik Flink 34år (Idrottskonsulent), Kjell Larsson 36år (Kamrér), Hans Alftberg 36år (Adjunkt), Bo Skarps 27år (förådsarbetare), Anders Söderlund 29år (Fabriksarbetare), Jan Bergström 25år (Studerande),

Ingemar Lennartsson 29år (fabriksarbetare) ,Mats Källänge 24år (Byggnadsarbetare), Håkan Karlsson 29år (Linjemontör), Lars Sjöholm 31år (Ingenjör) 

Ur HK 19801129

(1950-1955)

Bandyfinal 1943

VSK- BGIF 2-2 Stockholms stadion (Publik 15769)

Omspel

VSK- BGIF 3-0 Laduviken Stockholm (Publik 6392)

BGIF tack till de tre skaparna av en backe i Hoberget Sten Mickelsson, Carl Liss Larsson och Moje Åkerström.

1948

Såhär ser han ut, den svarte fantomen som bör bli något till en attraktion för långnäspubliken på söndag.

Bollnäs GIF skaffade sig i går en extraprima attraktion till sina internationella friidrottstävlingar på Långnäs om söndag - Herbert McKinley, den tredubble världsrekordhållaren från bananlandet Jamaica!
Lång och graciös är han, äkta nigger, utrustad med en kolsvart mustasch, äkta stomatolleende och krulligt hår, en fortspringande gentleman som gjort solid succé vid varje framträdande på kolstybben - inte minst i Gävle i går.

McKenley har tidigare varit i Sverge - 1948 efter olympiaden, där han blev tvåa på 400 efter landsmannen Wint, han med jättekliven - och befinner sig enligt egen uppgift i ungefär samma form som då. I Gävle i går var han handicapad av att inte ha tränat på åtta dagar för bara resor och stelnade också till en smula på sista halvan - sena han gått kolossalt snabbt på första 200, där Ragge Lundberg och Arne Åhman med kronometern i hand konstaterade en tid på 21,5!
Hans bästa noteringar hittills är 45,9 på 400, 46 blankt på 440 yards och 32,4 på 300 meter - samtliga världsrekord - plus 10,3 på 100 och 20,9 på 200. Hans årbästa på 400 är 46,8 men han är fastbesluten att göra nedåt 46 jämnt innan han lämnar Sverige. Bäst att putsa och feja Långnäsbanorna ordentligt!
Speciellt anmärkningsvärd är tiden på 300 meter,  vilken motsvarar tre 100-meterslopp i följd på 10,8. fenomenalt i jämförelse med nutidens svenska sprintertider.

800 meter skall McKenley löpa på Stadion fredag mot Ingvar Bengtsson. Distansen har negern aldrig prövat tidigare annat än på träning, då han nådde omkring 1.53, men han är givetvis allvarligt pressad mogen för nedåt 1.50. Detta får räcka för dagen som presentation av McKenley, fenomenal fartdåre på kolstybben. En världsstjärna av detta format har aldrig tidigare uppträtt i Bollnäs!

(1950-1955)

Segrande Giffare. Laget som 1957 slog Gävle IF i "Bollnäs runt" då Gävlelaget bland andra innehöll landslagsmännen: "Hållsta" Karlsson, Curt Bertilsson samt förre världs- och svenskrekordhållaren på 1000 meter Olle Åberg (2,21,3 Satt 1952).
Bakre raden från vänster: Leif Vallin, Bo Sjögren, Sten Gunnarsson. Främre raden från vänster: Odd Edlund, Göran Åström, Tore Jonsson.

 

Efter hemmamatchen mot SAIK 1969 (1-1)

Erik Törnblom (Lagledare) och Morgan Eliasson.

Se bara så jublande glad han är, Stig "Lill-Tuppen" Alfredsson sedan han med en mycket vacker nick i bästa Ralf Edström-stil gett bollnäsgiffarna ledningen med 1-0 i seriefinalen mot Ljusne på Långnäs. Giffarna prickade sedermera in ytterligare ett mål, också det på nick och vann matchen med 2-0.
Men än är det långt ifrån klart att Bollnäs GIF får spela i trean nästa år. Det återstår ett blindskär i form av Färila på bortaplan i sista omgången. En poäng där och saken är klar. Edsbyn är det enda lag som kan hota Bollnäs. "Byn" hade vissa besvär med att betvinga just Färila hemma på Ön. Till gick det i alla fall den så kallade vägen. Edsbyn vann med.

(1971-1973)

Tredje, fjärde och femte man i bakre raden respektive "Sudden" Lindblom, "Pysen" Palmberg och "Kläppen" Palmberg. De kom att bli förgrundsfigurer i Giffarnas A-lag i fotboll under åren 1924-1937. "Kläppen" Palmberg spelade spelade 391 matcher i A-laget. "Pysen" Palmberg spelade 357 matcher. Under åren 1924-1933 gjorde "Sudden" Lindholm 111 mål, "Kläppen" Palmberg 90 och "Pysen" Palmberg 13 mål.

 

Jonas Hansson född 18951119

Fick sitt genombrott vid invigningen av BGIF skidbacke 1920 då han segrade i kl.3. och svenska mästerskapet i kombination backe och terränglöpning.

1921 blev han andreman i klass 2 1924 blev han 8e samt nordiska spelen 1922 15e med endast 5 svennskar före sig.

Didtriktsmästare i kombination 1920,1922,1923,1925 och 1927

Distriktsmästare i lagtävling 1927 och 1928

Distriktsmästare i lagtävling 30 km 1924

Jonas Hansson prövade även på andra idrotter med växlande framgång.

Här är det klart för 2-0 till Bollnäs. Larsa Heed möter ett inlägg med huvudet och skallar in bollen bakom en överrumplad Ljusne-keeper.

(1971-1973)

Stående från vänster:  "Pingel" Hägg, "Lillen" Johansson, Henry Johansson, Per olof Andersson, "Snoddas" Nordgren, Börje Söderbäck, Rune Svensk. Knästående från vänster; "Klicken" Sjöberg, Georg Fredin, Sven Åke Grip, Ulf Fredin, Åke Mickelsson.

Resultat: Bollnäs-Örebro 3-2

Finalmatchen 1956 inleddes av "Perre" med 1-0 innan Örebro-kvitteringen kom åtta minuter före pausvilan. Närkingarna gick upp till ledning, men i sinom tid dundrade snabbe yttern Rune Svensk in 2-2 i en salig röra framför ÖSK-målet efter frislag. När endast sekunder återstod kom 3-2 till Bollnäs genom "Lillen" Johansson, nestorn i laget.

 

Snoddas säljer mössor och halsdukar i BGIF färger inför matchen mellan Bollnäs och Hälleforsnäs.

Ljusnan 19720226

Här är det dags för 3-2 till Bollnäs, och ledningen för första gången. Stig "Lill-tuppen" Alfredsson sprintar ifrån hemmaförsvararen Lasse Hedqvist, och tar för säkerhets skull "långa benet" till hjälp när han slår in bollen. Målet kom mitt under en kraftig bergvikspress.

(Lördagen den 11 Augusti 1973)

Stående från vänster: Erik Lind, Alex Wikblom, Elov Lindberg, Herman Hast, Nisse Öhman, G Jansson, Manne Hedström, B Brandell, Karl Lind, Wille Thyberg. Målvakten Gustav Andersson saknas på fotot.

Finalen spelades på Björktjära tjärn den 26/2 1922 mot Strands IF och Bollnäs vann med 3-2. Den första segern och inledningen på en svit av 10 mästerskap.

 

Lars Lönn blev 1927 BGIF:s enda DM mästare i orientering. Han var även en av föreningens stora i längdåkning på skidor under 20-talet. Segrade bland annat i det klassiska saltsjöbadsloppet utanför Stockholm "Saltsjöbadskannan" år 1926 före Jonas Persson Arbrå.

Ett av "Kläppens" Palmbergs nervösaste sekunder, enligt egen utsaga, ska vara från Stugsundsstafetten. Då Lars Lönn skall växla och lämna över stafen till "kläppen" Palmberg men Lönn har under sin åkning stoppat stafetten i byxfickan och nu trasslar det till sig tills Lönn får upp stafettpinnen och överlämnar den till "Kläppen" så att han kan åka ut på sin sträcka.

 

Bollnäs och Gislaved möttes på torsdag kväll på Långnäs i en frän och rivig uppgörelse. Alltfär frän till och med för att vara vänskap och utan betydelse i poängsammanhang, Det blev alltmer grinigt allt eftersom matchen led och domaren Tage Rehnvall fann sig föranlåten visa ut två av Gislaveds spelare. Matchen slutade 3-3 efter 2-2 i halvtid.

Bortsett från de små skärmytslingarna var det en riktigt trevlig, snabb och stundtals välspelad match. Gislaved visade sig vara ett bra lag med snabbhet på bollen, fint beräknande spel och den hårdhet som behövs för att nå resultat i seriesammanhang. Särskilt dominerande var Tadeusz Niedomisl som förutom att han gjorde två mål också drev på hela spelet med en till synes aldrig sinande energi. Tyvärr gick han lite för långt och var en av dom som blev utvisade innan matchen var slut.  Och Niedomisl var inte ensam bra i sitt lag. Nej det Gislaved visade sig vara ett jämnt lag med snabbt och effektivt spel.

Bollnäs mötte med bra och snabbt spel och det blev överlag en välspelad match. Hemmalaget tog också hand om initiativet direkt från avspark och kedjan bet sig fast på Gislaveds planhalva. Det dröjde heller inte många minuter förrän Bollnäs tog ledningen. Det var Bosse Lindgren som nickade in bollen vid ett anfall som inte såg alltför farligt ut. Stig Alfredsson ökade till 2-0 under en period som var i stort var Bollnäs. Sedan jämnade det hela ut sig och Gislaved kom upp i ett flertal uddiga situationer. Innan halvleken var slut hade också lagets stora stjärna Tadeusz Niedomisl utjämnat till 2-2.
Andra halvlek sjönk spelet väsentligt, grinigheten tog över hand och det hela hade inte alls samma karaktär som under första spelhalvan. Gislaved tog ledningen genom Harald Backler, 2-3. och Bollnäs utjämnade genom Stig Alfredsson, 3-3.
Matchen blev en bra genomkörare för de två lagen inför seriestarten och en värdemätare som ger belägg för att skillnaden mellan lagen i "våra" serier och serierna i mellan- och södra Sverige inte är så stor. Eller att den kanske helt enkelt inte existerar. Tage Rehnvall klarade pipblåsandet riktigt bra i den svårdömda matchen.


(1971-1973)

Källa: Okänt

Stående från vänster: Martin Johansson, Nisse Vikman, Snoddas Nordgren, P.O. Andersson, Ebbe Larsson, Henry Johansson, Karl-Erik Gustafson (lagledare). Knästående från vänster: Åke Mickelsson, Bengt Jonsson, Yppe Palmqvist, Georg Fredin och Karl-Erik Sjöberg.

Resultat: Bollnäs-Örebro 3-2

Finalen 1951 fick en bister upptakt för Bollnäs och ännu en kvart in på andra halvlek ledde Örebro med 2-0. Då satte hälsingarna upp farten, det tände till. Smokingliraren Nils Wikman reducerade och Henry Johansson kvitterade. När halvannan minut återstod drog Ebbe Larsson upp ett anfall, bollen letade sig fram till P.O. Andersson och 3-2 var ett faktum.

Målskytten som nu begåvades med smeknamnet "Perre" hamnade under en hög av spelare efter vinstgivande målskott. Publiken tog sig in på isen och rensning måste ske innan domaren kunde blåsa slutsignalen.

 

Gösta "Snoddas" Nordgren på utvisningsbänken. Som 13-åring debuterade han som centerhalv i Röste BK:s juniorlag. Snart fick han samma plats i Röstes A-lag och 1948 värvades ”Snoddas” till Bollnäs GIF. Han gjorde sin debut på en tjärn i Vik och blev en av BGIF:s färgstarka spelare - och sångare. Två gånger blev den skicklige centerhalven svensk mästare med Bollnäs GIF, 1951 och 1956.

När Bollnäs GIF 1952, som de regerande svenska mästarna, skulle spela allsvensk match mot Hammarby på Stockholms Stadion gjorde Snoddas dagen innan dundersuccé i Hylands radioprogram Karusellen med låten Flottarkärlek. Skivans sålde på ett halvår 250.000 exemplar och totalt över 350.000. Detta gav honom, som förste svenska artist, också en Diamantskiva.

Han gjorde 1 A- och 2 stycken B-landskamper och vid landskampen mot Finland på Stadion och sjöng han för publiken i halvtid. En februaridag 1981 föll han ihop på ett gymnastikgolv med en bandyklubba i sin hand. Han blev 54 år gammal.

Gösta "Snoddas" Nordgren blev 2015 som spelare nr. 21 invald i Svensk Bandys Hall of Fame.

Källa: Bollnäs Gymnastik- och Idrottsförening 100 år, Riksarkivet, sv.wikipedia.org, Svensk bandy Hall of Fame.

 

Han var en av Sveriges mest lovande juniorer i backhoppning - tills en knäskada satte stopp. Då gick han över till en karriär som ledare och domare, det sistnämnda på såväl nationell som internationell nivå. Den 31 januari avled Ingvar Hansson, 82 år gammal.

Backhoppningen gick som en röd tråd genom hans liv. Ingvar Hansson fastnade för sporten som mycket ung, men blev tvungen att sluta tidigt med den aktiva karriären när knäskadan kom. Han hann dock med att bli en av landets mest lovande juniorer och deltog bland annat vid SM-tävlingarna i Östersund 1954.

Men Ingvar Hansson släppte inte taget om idrotten. Han fortsatte som ledare och domare och fick så småningom döma internationella tävlingar i bland annat Finland, Norge och Schweiz. Även hemma i Sverige dömde han många blågula arrangemang. I över 50 år verkade han backhopparsammanhang och under alla år var han med och drev backhoppssektionen inom Bollnäs GIF, det som senare blev Bollnäs backhoppningsklubb. Ingvar Hansson tillhörde de som strävade efter en större backe vid Bolleberget. I januari 1988 invigdes där också en backe på 70 meter. Dessförinnan hade backhopparna sin tränings- och tävlingsverksamhet vid Hoberget och före det vid Rasslaberget, I boken "Bollnäs Gymnastik och Idrottsförening 100 år" , som utkom 1995, syns Ingvar Hansson på bild med Jonas Hansson och Lasse Hägglund inför den förestående rivningen av Rasslabacken 1949.

Ingvar Hansson var uppväxt på Åsen i Bollnäs. I samband med att han träffade och 1957 gifte sig med Viola Alfredsson från Sörbi, flyttade makarna till Torsberg. Ingvar hade egen bilverkstad i Bollnäs centrumm som han övertog efter sin far Albin Hansson och pappans bröder. Efter det jobbade han en period åt Tuppz innan han hyrde en verkstad på Gärdet. När den brann ner 1977 sökte sig Ingvar Hansson till Torsbergsgymnasiet som fordonslärare. Där blev han kvar till pensioneringen.

Ingvar Hansson hade ett stort intresse för motorer. Ett ännu större intresse var det för idrott i allmänhet och för backhoppning i synnerhet. Hans närmast anhöriga är makan Viola, en dotter och en son med respektive, barnbarn samt en syster.

(Urklippt från Ljusnan 2012-2013)

Stående från vänster: Helmer Lindström, Bruno Carlsson, Axel Andersson, Hjelm. Sittande från vänster: Karl Eklund, Edgar Björk, Anders Johansson, J:C Mellqvist. På golvet: Karl Ekström, David Sandberg och Albin Andersson.

 

Erik Byléhn är föreningens främste friidrottare och nådde sina största framgångar för SoIK Hellas Stockholm. Han representerade Sverige vid de olympiska spelen i Paris 1924 där det svenska stafettlaget på 4x400 meter vann silvret. Hans insats i stafetten på 4x400 meter väckte berättigad uppmärksamhet. Hans sträcktid var 47,3 sekunder! Erik Byhlén var den bästa taktikern av alla medeldistanslöpare på sin aktiva tid. Snabb i starten och sensationellt hård i spurten, har Sven Lindhagen noterat.
Toppen av hans idrottsutövande var den individuella silvermedaljen på 800 meter vid OS i Amsterdam 1928. De fyra första i den olympiska finalen voro enligt följande:

  1. D.G.A Lowe Storbritannien 1,51,8
  2. Erik Byléhn Sverige 1,52,8
  3. H Engelhardt Tyskland
  4. PH Edwards Kanada

Byhléns tid 1,52,8 var nytt svenskt rekord på sträckan. Han hade det svenska rekordet på 800 meter från 1928 till 1933 och vann SM på 400 meter 1925 och 800 meter 1926 och 1928. Han vann paradsträckan 800 meter tre gånger i friidrottslandskampen mot Finland och var dessutom given i långa stafetten bland annat tillsammans med "Sten-Pelle" Pettersson.

1928 utsågs han till Stor grabb nummer 55 i friidrott. Han var veterinär till yrket och emigrerade till USA där han dog 1986, 88 år gammal.

Källor: Bollnäs Gymnastik och idrottförening 100 år, sv.wikipedia.org, sok.se.

Bollnäs GIF kommer att bli unik inom svensk bandy. Nästa säsong startar klubben ett utvecklingsprojekt, som sträcker sig över två säsonger, där varje spelare kommer att kunna följas och kartläggas i varje rörelse och moment som utförs på planen med hjälp av en avancerad sportsensor med GPS som är placerad på ryggen.

- Fantastiskt roligt att bandyn kan haka på och vara med i den högteknologiska utvecklingen, säger Bollnäs tränare Patrik Larsson.

Det är ett samarbete mellan FPX, den australienska leverantören som äger tekniken, och Bollnäs Arena AB som ger Bollnäs den här möjligheten där klubben kommer att ge alla lag i föreningen tillgång till den nya tekniken. Torsbergs bandygymnasium kommer också att delta i projektet där tekniken kommer att användas för forskning och utbildning.

Det här blir första gången så här avancerad teknik kommer att provas på is och skridskor. Tekniken, som funnits i Europa i tre år finns i dag bland de stora fotbollslagen som AC Milan, FC Barcelona och Manchester United. I Sverige är det bara det svenska herr- och damlandslaget i fotboll som har tillgång till tekniken.

Nu är alltså Bollnäs på tur.
- Den hör tekniken ger svart på vitt hur man rör sig på isen och var man befinner sig i olika situationer, säger Ville Aaltonen som har fått chansen att prova på hur sportsensorn fungerar.

- Det är intressant. Bandyn har inte tagit till vara på tekniken tidigare men nu har vi verkligen chansen. Man lägger ner så oerhört mycket tid på sin sport så varför ska vi inte ta reda på och ta till oss så mycket som möjligt nu när vi får tekniken. Nu kan vi få svar på frågor istället för att bara tro.

För att få fram all data och fakta så används tekniken FPX där spelaren förses med en avancerad sportsensor som i sin tur sänder signaler till en antenn och vidare in i datorn. Där kan man sedan plocka ut all den fakta man vill komma åt. Hur långt har spelaren åkt? Olika rörelseriktningar. Position på planen vid t.e.x baklängesmål. Fart, acceleration och styrka. Man kan också via rörelsemönster och kraftöverföring se om spelaren behöver en speciell träning eller rehab.

- Här kan vi också få fram ett riktvärde om vi testar de bästa. Här har vi fördelen av att ha många landslagsmän och de ger våra ungdinar bra förutsättningar för att förstå vad som krävs i träningsväg för att bli bra och kanske nå landslaget, säger Patrik Larsson.

Den nya tekniken öppnar också upp för en effektivare träning.
- Kanske ska vi köra intervallträning för försvararna på tre eller sju sekunder istället för som kanske idag på 20 sekunder. Det kommer vi att kunna läsa av. Vi kommer att kunna anpassa träningen för olika positioner på planen och specificera den individuellt. Vi kan se tydligare på olika situationer på planen som kan vara svåra att upptäcka under matchen.

- vi kommer att kunna vidareutveckla träningen. Anpassa barmarksträningen på ett bättre sätt och sedan föra över den på isträningen. Nu kommer vi att få väldigt rätt information. För spelaren Ville Aaltonen blir det ingen belastning med en GPS i nacken.

- Nej, det blir bara spännande. Det här ger oss unika chanser till att träna rätt och bli bättre bandyspelare. Vi ska ta tillvara på all utveckling och data som är bra. Sedan får vi filtrera bort det som är onödigt.

(2012-2013)

Vinnare av div 3 Södra Norrland 1962.

Bakre raden från vänster:
Bosse Rönn, Yngve Alfredsson, Bertil Lundberg, Roger Svensson, Uno Granlund, Kjell Edholm, Sven Persson, Gunnar Engström, Sune Hemström.

Knästående från vänster:
Börje Söderbäck, Tore Landin, Mats Andersson, Ove Norén.

Infällda:
Allan Asp till vänster och Alvar Wennberg till höger.

 

Anders Persson är en av Bollnäs GIF:s mest framgångsrika skidåkare och idrottare. Och meritlistan är imponerande. Sex guld, två silver och två brons i SM samt 18 individuella DM och 21 DM i lag. Han debuterade för "Giffarna" i SM 1912 på hemmalplan. Där han gjorde succé och blev svenskt mästare på 30 km och Bollnäs GIF:s första individuella SM-tecken bärgades. På samma distans vann han även 1914, 1917 och 1921. Han vann 20 km och 30 km vid Nordiska spelen 1917. I 30 km-loppet besegrade han närmaste norrman med 4 minuter! På SM 1918 vann han även där 30 km. Han var med på 5-milen i Holmenkollen 1919 där han blev 5:a. SM-budkavlemästare 1920 samt svensk mästare i långlöpning 30 km 1914-1917. I Vasaloppet 1923 var Anders Persson var nära att vinna. Det blev en andraplats, bara 49 sekunder skilde honom från lagerkransen. En vacker prestation vid 38 års ålder.

1925 vann han DM på 5-milen i Forsa. Förutom att han var skidåkare så var han också skidfabrikör. Dagen därpå arbetade han som vanligt i skidfabriken, då han plötsligt segnade ner vid skrivbordet, död i hjärtförlamning, 39 år gammal.

Två år senare arrangerades det första skidloppet Anders Perssons Minne.

"Vi går till slutspelet och hoppas på Örebro"

- Det skulle smaka bra med Örebro i slutspelet, säger bollnäsbasen Pingel Hägg och erinerar sig hur Giffarna i två betydelsefulla matcher (det gällde SM-finaler nämligen) slagit finskomakarna.
Men för att Bollnäs över huvud taget skall komma till slutspel fordras seger över Västanfors i den verkliga thrillern på Långnäs i morron. Och för det andra fordras en sak till - att Sandviken slår Sirius och Bollnäs därmed parkerar på 3:e plats o slutliga tabellen. I så fall blir Örebro motståndare. Blir Bollnäs fyra - mest troligt, om man nu vinner i morron - väntar Katrineholm. storfavoriterna till SM-guldet.

Katrineholm passar i n t e så bra. Men å andra sidan skulle det vara roligt att få visa upp sörmlänningarna på hemmaplan den 20 februarim två dagar efter bortamötet. Spekulationer som får många tro att Bollnäs sålt skinnet innan björnen skjutits.
- Nej, det blir naturligtvis en svår match mot Västanfors, som vi har massor av revansch att fordra av, menar Pingel. Men skärper sig pojkarna finns alla utsikter.

Vi s k a helt enkelt vinna den här så betydelsefulla drabbningen. Är det meningen...
Västanfors är emellertid i det klart bättre utgångsläget och klarar sig oavgjort vilket under speciellt lyckosamma omständigheter skulle kunna räcka även för Bollnäs om Sirius får stryk med mycket klara siffror av Sandviken, vilket knappast är att tänka på.

OGRAVERAT LAG
Bollnäs mönstrar onsdagslaget, vilket således innebär att Lasse Hedqvist vaktar målet igen efter sin finfina debut (första g¨mgem jam valtade A-målet en hel match) i Sandviken. Det är en grabb som inte faller i farstun. Anfäktas knappast av några sköra nerver inför en så betydelsefull uppgift.
- Hoppas sedan få Bosse Rönn som avbytare, säger Pingel. Som tror på stor publik.
- Om det är så att vi får upp emot tusentalet besökare från Västanfors kan vi räkna med 3.000 eller så. Vilket alltså skulle betyda att säsongsrekordet mot Broberg står sig, och vid närmare eftertanke måste nog medges att detta blir svårt att överträffa. Den gången handlade det om en kvällsmatch. Söndagarna verkar inte lika attraktiva längre...

VIKTIGASTE KAMPEN
Det finns anledning att tro att "hela Hälsingland" möter upp till den här drabbningen.
Matchen är den enda som betyder något den enda inom distriktets gränser vill säga.

Ljusdals utsikter att gå vidare måste efter bakslaget mot Broberg betecknas som minimala. Matchledare blir Åke Bennermo, hälsing som utvandrat från Tallåsen, och Eric Hammarsten.
Emson

Bildtext:
"Tre som bollnäsförsvaret får se upp med i morron: Hasse Bergman, Jörgen Granström och Lasse Lööv, den senare skyttekung i allsvenskan just nu."


1969-1970

DM-final mot Bergvik 18/8 1929. Bergvik-Bollnäs 1-4. Målskyttar var “Sudden" Lindholm (3) och "Kläppen" Palmberg (1).


Spelarna från vänster:
Wille Thyberg, Einar Persson, Ragnar Karlsson, Herman Hast, Erik Palmberg, Erik Edblom, Edvin Lindholm, Axel Egnell, Henning Palmberg, Evert Hedberg, Ivar Wikström.

 

Erik "Kläppen" Palmberg spelade under sin aktiva tid i Bollnäs A-lag i fotboll, åren 1924-1937, 391 matcher. Han var med om att vinna 210, spela 64 oavgjorda samt att förlora 117. Målkvoten för dessa 391 matcher blev 965-714.

Det rustas till bandyfest i Ljusdal. Bortåt 4.000 personer väntas invadera Gamla IP på söndag när Ljusdal och Bollnäs båda bandylag drabbar samman. Hela veckan har ivriga LBK.supporters arbetat med snöläktare så svetten lackat fär att bereda plats för årets största pubilk.

Det rustas till bandyfest i Ljusdal! Lördagsderbyt mot Bollnäs väntas bli säsongens mest publikdragande match på Gamla IP i Ljusdal. Hela veckan har LBK.supporters jobbat så svetten lackat för att kunna bereda plats åt de bortåt 4.000 personer som väntas invadera Ljusdal på lördag. Med spadar och spett har snöläktare av ansenliga format byggts upp kring arenan där årets bandyfest skall spelas upp.
Minst 1.000 personer väntas från Bollnäs. Därifrån kommer både extratåg och bussar att avgå, fyllda med forhoppningsfulla Bollnäs-supporters. I Ljusdal och komminerna där omkring är intresse om möjligt ännu större. Det bör bli en bandyfest av gammalt gott märke.

Bakre raden från vänster: Einar "Tjusarn" Persson, Folke "Kyparn" Wiklund, Sigvald Boholm, John "Lången" Edlund, Henning "Pysen" Palmberg, Arne "Lillis" Hedberg, Johan "Sloan" Johansson, Georg Palmberg. Knästående från vänster. "Sudden" Lindholm, Eric "Ecka" Edbom, Erik "Kläppen" Palmberg.

Bollnäs GIFs spelade 1934 sitt första år i division 2. 1939 åkte Bollnäs ur och det tog 24 år innan det blev dags för spel i den näst högsta divisionen igen.

 

Bollnäs GIF fick 1949 en förfrågan från Sigge Bergman att arrangera SM i slalom 1950. En slalombacke hade några år innan byggts upp i Lilla Bollebergets norrsluttning. SM-arrangemanget blev lyckat och sporten fick ett uppsving i Bollnäs. Den alpina sporten administrerades tidigare av Bollnäs GIF. 1966 blev Bollnäs Alpina Klubb en egen förening som 2016 firar 50-års jubileum.

Säger Dieter Meinel från Östtyskland och skidar ut på en träningsrunda i bolleterrängen. Trivsamt skidstadion och bra förläggning, allt förefaller välordnat perfekt och trivsamt, hann Dieter summera innan han stakade ut. Samtliga EM-deltagare från 19 länder är nu på plats och i morse då banorna öppnades för träning blev det full fart i spår och hoppbackar.

Det internationella inslaget vid Bollegården är markant och engelska, tyska, franska, polska, ryska med flera språk blandas med svenska. På torsdag kväll invigs tvälingarna med fackeltåg genom centrala Bollnäs och på fredag, lördag och söndag går tävlingarna som avslutats med att kronprinsen sköter prisutdelningen på söndag eftermiddag.

Se även EM-tävlingarna på sportsidorna.

1969-1970

Stående från vänster: Berit Svensson, Lise Lotte Olsson, Monica Rubiel, Karin Olsson, Agneta Kling, Irene Åsberg. Knästående från vänster: Kerstin Sjödin, Birgitta Rubiel, Anita Alfredsson.

 

Ellen Stolth (till vänster) Leif Östlin och Monica Åström skall ta hand om gästerna i Bollnäs nya bingohall. Leif Östlin förestår BIS och BGIF:s verksamhet.

(ca 1971-72)

93-åriga Gertrud Nilsson är bollnäsidrottens äldsta och mesta supporter. I varje fall då det gäller lagidrotterna bandy och fotboll. Mor Gertrud har följt Bollnäsgiffarnas matcher i bandy och fotboll många årtionden tillbaka i tiden. Hon har glatt sig åt deras framgångar och lidit med dem i motgångarna. Och än följer hon trots sin höga ålder pojkarnas kamp om poängen på de olika idrottsarenorna. Nu mer ser hon inte att själv läsa referaten, men flickorna på Hamrelund, där mor Gertrud nu bor, får efter varje match läsa och berätta för henne hur matcherna gått och vad som hänt på planen.

Krutgumma
Hon är en krutgumma som arbetat och slitit ont i hela sitt liv men som ingenting tycks ha bitit på. Hon har brutit lårbenshalsen och vid ett annat tillfälle brutit ett ben, men det har inte slagit ned himör och ambition. Och det har absolut inte rubbat hennes intresse för sport och idrott. Det har inte heller på minsta vis satt ned Gertruds goda humör. Hon har trots många gånger ogynnsamma betingelser ofta sjungit och trallat under arbete och bestyr. Hon har sjungit in visor på band och kan än i dag om andan faller på sjunga sig igenom en kärleksvisa på ett 20-tal verser. 

- Synd att Bollnäs inte kom till slutspel! tycker Gertrud Nilsson, 93.

Arbetade tidigt

Gertrud Nilsson är född i Böle, Hanebo men har bott större delen av sitt liv i Bollnäs där hon haft hushållsarbeten och allehanda sysslor. Gertrud fick börja arbeta så tidigt att hon inte ens fick tid över att delta i sina barndomskamraters lekar. Och sedan har arbete varit hennes melodi livet igenom, tungt och hårt arbete, för det mesta mot dålig betalning. Som anställd på Gästgivargården hade hon 1:50 om dagen och på den betalningen fick hon hålla sig maten. Mor Gertrud har ett ljust och glatt sinnelag och hon tycker om att höra och se det som är positivt och underhållande. Krig och elände tycker hon är ruskigt och vill helst inte höra talas om det.

Har det bra
- Men nu har jag det bra, summerar mor Gertrud, varmt och skönt, bra mat och god passning. Och flickorna som läser Ljusnans sportreferat, kommenterar och hjälper mig att "hänga med" Bollnäsgiffarnas agerande på bandybanor och fotbollsplaner och i övrigt skumma de lokala händelser som har intresse. Till sommaren, den 17 juni fyller jag 94 år. Är det inte höjden av elände! liksom ursäktar sig den gamla hedersgumman. Men visst var det väl synd att inte Bollnäs kom till slutspelet, det fattades ju endast ett futtigt mål, avslutar hon vårt samtal.

Nas.

1969

skidlöparemärket i guld högre klassen till Herr Erik Palmberg 16e April 1935.

Det ser ut som mål men något sådant blev det inte: Arne Ström tippar Stig Nilssons straffspark över ribban till hörna.

(1967)

Det blir deltagarrekord i Europamästerskapen för juniorer i längd och backe i Bollnäs den 28 februari - 2 mars.
Hittills har 17 länder anmält närmare 250 deltagare varibland 181 aktiva. Vid JEM-premiären i Frankrike i fjol deltog sexton länder med 177 aktiva.
Organisationskommittén Bollnäs räknar med att Danmark och Bulgarien (som var med 1968) skall efteranmäla sig och man har också vädjat till engelskmännen, belgarna, holländarna, islänningarna och turkarna att komma till Sverige.
Fulla lag dvs maximum 14 har anmälts från Finland, Norge, Polen, Sovjet, Sverige, Tjeckoslovakien, Östtyskland och Västtyskland. Samma åtta länder som deltog maximalt för ett år sen. Övriga länder till Bollnäs blir Frankrike med 7 aktiva, Italien 8, Jugoslavien 1 0 Kanada 9, Schweiz 9, Spanien 4, Ungern 7, USA 6, Österrike 9.
Amerikanare och kanadensare, som inte fick delta 1968, har särskilt begärt att få komma till Bollnäs, vilket internationella skidförbundets styrelse medgivit.
Kronprins Carl Gustaf skall övervara tävlingarna avslutningsdagen då han också skall överlämna de nypräglade JEM-medaljerna och de nytryckta hedersdiplomen. Landshövding Jarl Hjalmarsson inviger tävlingen då även internationella skidförbundets president Marc Hodler, Schweiz, räknar med att kunna närvara.
Den svenska truppen - som har diverse revansch att utkräva efter ett inte alldeles lyckat framträdande vid fjolårspremiären - tas ut efter JSM i Bollnäs och Göteborg den 7-9/2.
Dessförinnan testas JEM-kandidaterna i Svenska Skidspelen.

1969

(omkr. 1930)

Den sista chansen till slutspel för Bollnäs anrika bandylag flög all världens väg i går på Långnäs där västanforsarna visade sig vara en betydligt svårare nöt att knäcka än Pingel Hägg hade anat. Västermanlänningarnas bollmotare Hasse Lundqvist visade fin form och här gör han en elegant fotparad på ett skott från bollnäsbacken Bengt Eriksson, f. ö. en av planens främsta aktörer. Allt om den digra idrottshelgen på Ljusnans sportsidor.

1969

BGIFs styrelse ur Ljusnan 1955 10 29.

Sittande från Vänster: Sven Andersson, Sven Brorén, Ordföranden: Sten Mickelsson, Thore Larsson och Calle Nyström.

stående Ingemar Hägg, C.O Ekström, Uno Hellström. Alvar Wennberg. och Johan Persson.

FOTO: COHNNY SKOGLUND

JÖRGEN ETT STARKT STÖD. Unge jättetalangen Andreas Westh (t v) får denna säsong förtroendet att axla Thomas Harryssons mantel som libero - en nyckelroll i laget. Bra stöd får Andreas av rutinerade lagkaptenen Jörgen Granberg, åter i BGIF efter fyra säsonger i allsvenska Motala.

FOTO: THORD EHNBERG

HÅLLER TÄTT. Andreas Westh och Jörgen Granberg i full aktion under WC-semifinalen mot Falun. Försvaret har fungerat ypperligt under försäsongen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klart bakåt i BGIF

Kapten Granberg och libero Westh är redo

Nyckeln till framgång i bandy kan ofta sökas i en säker defensiv. Bollnäs GIF jagar kommande säsong allsvenskan med nya, starka länkar i försvarskedjan - 19-årige liberon Andreas Westh och lagkapten Jörgen Granberg på flanken.

NORRETTAN

- Försvaret är grunden, det ger en trygg plattform för laget att jobba framåt på. Jag ser heller att vi vin- ner med t ex 5-1 än med 14-6, brukar tränare Stefan Hansson poängtera vad gäller försvarsspelets betydelse.

Fyra fina år

Och nog verkar BGIF ovanligt säkert bakåt inför årets jakt på en plats i all- svenskan.

- Jo, det har blivit allt bättre, i snitt har vi bara släppt in 2-3 mål och det mot högklassigt motstånd, säger Jörgen Granberg, återbördad till sin moderklubb efter fyra allsvenska säsonger i Motala. Fyra fina år.

- Klart det känns litet nu när allsvenskan kör igång, det är trots allt skillnad på att möta Rättvik och Boltic. Men förhoppningsvis blir det roligare matcher nästa år igen, säger denne stabile och rutinerade 24-åring.

Trivs med ansvar

Jörgen Granberg är inte bara en stark och tuff lirare, han är också en ledare både på och utanför isen. Han gillar också rollen som lagkapten.

- Jo, jag trivs med ansvaret, även när det är motigt. I ettan finns också mer tid att tänka efter, att se vad man själv och andra gör fel. Och visst kan t ex Magnus bli väl het ibland, men även brorsan brukar lyssna på mig.

Lojal lagspelare

- Jörgen är också urtypen för en lojal lagspelare som ser sin egen roll underordnad kollektivets bästa. Att ta ett steg bakåt från rollen som ytterhalv i Motala är inget problem. Det viktiga är att få laget att fungera.

- Det handlar alltid om just det, att hitta en hög lägstanivå och ett lagspel att lita på även när det går emot i matcher. Panik i leden och solonummer vänder sällan underlägen, ett starkt kollektiv har större chans. Vi är inte riktigt där ännu, men vi hinner. Det är också väldigt viktigt att hålla tempot uppe på träningarna, många matcher i serien blir säkert sega.

Jörgen Granbergs stöd betyder också en hel del för Giffarnas unge libero Andreas Westh, en 19-åring som under försäsongen visat sig klara de tuffa krav som ligger på lagets sista utpost.

Ambitiös satsning

Men så har han också, mycket målmedvetet och ambitiöst, tränat för just den rollen under många år.

- Ända sedan pojkåren har jag varit helt inriktad på att spela libero, det pas- sar mig bäst, helt enkelt. Jag gillar att vara med och bygga upp spelet bakifrån, styra och ställa, och jag brukar också växa med ansvaret, säger Andreas, som också har en skaplig förebild i Edsbyns landslagslegendar Joe Lönngren.

Andreas har också förutsättningar att följa i Joes skär hela vägen, som blågul libero har han redan vunnit pojk-VM och i fjol blev det JVM-guld i Finland.

 - Lönngren var ju en fantastisk skridskoåkare, där har jag mycket att förbättra. Min bästa egenskap är nog att jag ofta läser spelet bra och står rätt.

Rätta virket

Talang är nu inte alltid nog, det krävs också en obändig vilja, Andreas Westh är av det rätta virket, 110 procent är den satsning som gäller både i match och på träning. Det var den kombinationen som gav honom en plats i A-truppen för två år sedan, en backplats i fjol och förtroendet att ersätta Thomas Harrysson kommande säsong. Precis som Jörgen Granberg har Andreas också lagkamraternas förtroende i spelarrådet.

- Det blir bandy i stort sett varje kväll, och på sikt måste jag förstås upp i allsvenskan för att fortsätta utvecklas. Men dit ska vi med det här laget, vi är mycket jämnare i år. Det är hårdare konkurrens om platserna och ger väsentligt bättre kvalitet på träningarna.

Visst känner unge Westh trycket från bygdens bandyvänner som nu , ännu en gång, räknar med kval och allsvenskan. Som sista utpost har han inte råd med många misstag i en match.

- Nä, men det är inget problem. Jag är rätt lugn och trygg som person, även ute på isen.

Peter Axman

(omkr. 1996)

Kommer ni ihåg vilken folkfest det var i fjol när Bollnäs och Broberg gjorde upp om allsvenska poäng i bandy på Långnäs? Det var den gången som man kom fram till att 4.639 personer betalat entré till Långnäs, vilket samtidigt betyder, att med all säkerhet en bra bit över 5.000 personer trängdes innanför grindarna. Den siffran är det bästa Hälsingebandyn kunnat uppvisa under hela 1960-talet, och f.ö. en av de bästa under alla tider. Det absoluta rekordet ligger dock avsevärt högre, närmare bestämt 6.126 personer, vilket noterades i en seriefinal Bollnäs - Västanfors 1954.
Den mycket stora publiken förde dock även många problem med sig, och man vill därför denna gång uppmana den väntade storpubliken att vara ute i god tid.I fjol började folk strömma till redan halvannan timme före avslag, men ändock blev det kilometerlånga köer efter Söderhamnsvägen och Bollnäs centrum korkades igen totalt. Efter matchen rådde också vad som närmast kan karakteriseras som kaos efter Långnäsvägen och efter utfartsvägarna. För att undvika dylika tålamodsprövande intermezzon hoppas man därför att publiken verkligen ser till att komma i tid, och att man i möjligaste mån lämnar bilarna innan man kommer ut på Långnäsområdet. Någon motsvarighet till fjolårets besvärligheter, då det tog mer än timmen i anspråk innan alla kommit ordentligt på hemväg, och trafiken börjat flyta någorlunda normalt efter stadens gator och Söderhamnsvägen, vill nog inte många vara med om ännu en gång,
För att få trafiken att flyta litet smidigare vädjar också polisen till trafikanterna om att följa en del direktiv. Bl.a. önskar man att bilister från Kilafors-hållet utnyttjar de parkeringsplatser som finns vid stadshuset och kyrkan, för att sedan till fots gå mot Långnäs. Parkeringsutrymmena på Kolgården samt vid busstation och posten är i stället ämnade för trafiken från Söderhamn. Kommissarie W Edström vid Bollnäspolisen hoppas också att publiken skall utrusta sig med ett gott humör oavsett hur matchen går!
Som ni kanske minns flöt inte fjolårsderbyt helt friktionsfritt ur den synpunkten,

- Jan Edh 

(1969-1970)

(ca 1998)

Här har starten just gått för jubileumsupplagan av Granberg runt, ungdomsstafetten som i lördags avverkades för tionde gången.

  Bilden illustrerar i någon mån hur "Dallas" Sedvall - brobergaren till vänster - och dennes lagkamrater gav upp då Bollnäs prickade in en femetta på Långnäs: 5-1 blev en rejäl revansch för Giffarna efter bakslaget med 3-7 på Faxevallen för jämnt en månad sedan - den 15 december.
Derbyna Bollnäs - Broberg och speciellt då de spelas på vardagskvällar . de ojämförligt bästa ur publiksynpunkt - är numera hälsingebandyns stora folkfester. Trots att det var duggregn och dis i går kom 4.012 betalande till Långnäs där det stundtals var rena karnevalsstämningen sedan Bollnäs på åtta minuter - från matchens 36:e till dess 44:e - slagit in fyra mål på Broberg och grundlagt den jabila segern. Broberg hade inget att sätta emot efter pausen, och andra halvlek blev mållös.
Trafiken flöt perfekt den här gången. Men så hade också polisen gjort allt för att det inte skulle bli något upprepande av fjolårets trafikkaos.
Allt om den stora matchen och onsdagskvällens många händelser i övrigt på sportsidorna

Bollebergets elddop.

1969

18/2 - 1969

Släkten är värst, heter det ju, och så tänker man nog även i Selånger i dag. För det var nämligen Peter Nordén, nyförvärv från just Senånger, som med sina tre mål blev matchvinnare när Bollnäs i går kväll slog Selånger med 5-3 efter 4-1 i paus.

NORRETTAN
Med den segern tog Bollnäs revansch för fjolårssäsongen då Selånger vann två och klarade oavgjort i ett av de tre möten lagen då hade med varandra. De gångerna spelade Peter Nordén en mycket framträdande roll i Selånger.

Fick drömstart
Med gårdagens seger har Bollnäs klarat ett av vinterns svåraste hinder på väg mot allsvenskt kval. Men vägen dit är fortfarande lång och det återstår 15 omgångar innan bokslutet sker i serien. Bollnäs fick en drömstart och med 3-0 i ryggen efter drygt en kvart såg det hela ut att gå tämligen smärtfirtt. Så långt fungerade det bra i anfallsspelet, där hela motståndarens planhalva utnyttjades. Lättast hade Bollnäs att komma fram på högerkanten. Det var där Jurij Lachonin drog upp det anfall som gav 1-0 och det var också där Magnus Granberg tog sig fram när han gjorde 3-0.
Däremellan kom det första av Peter Nordéns tre mål då han klippte in en hörna - Bollnäs tredje - från vänster. En ännu bättre fullträff focl han i den andra halvleken, då han dundrade in 5-2 på hörna från - höger.

Stark öppning
3-0 efter bara 18 minuters spel såg tryggt ut för Bollnäs. Bra fart på skridskorna och bra passningsspel. Men Selånger stack upp emellanåt, mest genom Leif "Lenne" Lundberg och Mats Fröberg, och det var också Mats Fröberg som gjorde första reduceringsmålet efter att ha åkt rätt genom hemmaförsvaret och vispat bollen förbi Magnus Edling i målet. Innan Selånger hann bita sig fast i spelet såg Peter Nordén till att göra 4-1 efter att ha frispelats av Magnus Granberg, som i sin tur fått bollen på lyra från Robert Lindgren. I andra halvlek flyttade Selånger upp positionerna ett steg och Bollnäs hade uppenbara problem att ta sig förbi. Inte ens när Selånger hade tre man utvisade samtidigt kunde Bollnäs utnyttja övertaget. I stället var det Selånger som på ett par vassa hörnor var på vippen att krypa ännu närmare målmässigt. Mats Fröberg svarade för 4-2 reducering i 52:a minuten och då spelade Bollnäs litet virrigt och nervöst.

Straff i stolpen
Pavel Gavrilov hade chansen att öka Bollnäs ledning, men sköt rakt på Selångers duktiga målvakt Henrik Andersson. Pavel Gavrilov hade ingen direkt lyckad dag utan noterade sig för två stolpträffar senare, dels på straffslag i 70:e minuten och dels i fritt läge fem minuter senare. Men det blev ändå Bollnäs som gjorde matchens nästa mål, 5-2. och det avgjorde Peter Nordén på hörna, hans andra hörnmål och tredje mål i matchen. I mitten av halvleken svarade Selånger med 5-3 genom Leif "Lenne" Lundberg och några fler mål blev det inte, trots flera chansen på båda sidor. Bollnäs såg länge ut att ha matchen under kontroll, men Selånger slet sig ur det greppet. Hela laget bra i första halvleken, men kan bättre än man visade efter paus. Försvaret hade stora problem med att få stopp på Mats Fröberg, som var Selångers stora namn tillsammans med Leif Lundberg och målvakten Henrik Andersson.

Bollnäs - Selånger 5-3 (4-1)
Målen: 1-0 (6) Daniel Skarps, 2-0 (17) Peter Nordén, hörna, 3-0 (19) Magnus Granberg, 3-1 (34) Mats Fröberg. 4-1 (38) Peter Nordén, 4-2 (52) Mats Fröberg. 5-2 (63) Peter Nordén, hörna, 5-3 (67) Leif "Lenne" Lundberg. 
Hörnor: Bollnäs 7, Selånger 12.
Utvisningar, Bollnäs: Andreas Westh 10, Fredrik Mix 2x10, Pavel Gavrilov 10, Robert Lindgren 10. Selånger: Kenny Bohman 2x10, Mattias Nordin 10, Johan Sahlin 10.
Domare: Team Tommy Gustafsson, Björklinge. 
Publik: 1332

(HT 29 mars 1972)

Robert Lindgren jublar efter 1-0målet. Redan i andra matchminuten avslutade han ett flygande anfall med att göra ledningsmålet. Efter den drömstarten blev det givetvis extra fart.

1995-1999

Familjen Nordgren samlad - vilket inte händer så ofta: Rolf, Ingrid och 6-årige sonen Thomas.

(Ljusnan 26 januari 1972)

Skidåkning på Bolleberget någon gång mellan 1930-1940

Div 1 Norrland.
Bollnäs GIF - Ovanåkers BK Lördag 16/11 kl 13.15

1996?

Byggd till SM 1920 - har tjänat ut. Här begrundar fr.v. Ingvar Hansson, Jonas Hansson och Lasse Hägglund den förestående rivningen 1949.

En intressant och spännande match på Bondsjön i går.

Malmström gjorde fyra av hälsingarnas mål och Lindroth alla Älgarnas.

(1929-1930)

(1969)

Klara för start nr 24 Lars Stenberg och nr 13 "Kläppen" Palmberg. Startplats nedanför kolgården utvid Långnäs. Intresserade åskådare i chaufförsmössa Jonas Hansson. Till höger med hatt och cigarett Folke Reit.

Farbrorn mellan de startande är "Kläppen"s far. 

Is på Sävstaås - och den är garanterat äkta! Den kyla som numera bara Bollnäs-Giffare (av bandyfolket) är beroende av och ber om, har alltså kommit
Natten mot fredagen satte Georg Fredin och hans ismakarkompanjoner igång. Sen pågick spolningen hela fredagen. Även i natt har man jobbat med isen på Sävstaås.

I bästa fall - och om kylan fortsätter - håller isen för lite mer provåkning idag. Men skorpan måste bli ganska tjock innan den kan utsättas för några störe påfrestningar.

Just nu verkar det som Bollnäs skulle kunna spela sin planerade match mot Selånger hemma på Sävstaås kommande onsdag. Skutskär finns också inbokat för match på Sävstaås. Den matchen spelas i så fall nästan lördag. Helgen därpå, 4 december, startar allsvenskan.

 
(foto: Ulf Westlin) - 1977

Bollnäs GIF:s sista svenska mästare på skidor - budkavlerännarna, som vann SM i Lycksele för 25 år sedan - strålade samman till en träff i lördags kväll tillsammans med ledarna. Bilden visar fr.v Sven Röstberg, Anders Persson, Nils Persson, Kläppen Palmberg, Evald Larsson, E. Bååth och Ecka Edbom samt sittande Robert Johansson, Calle Hammarberg och Sven Gustafsson.

(Ljusnan Måndagen den 23 mars 1959)

Skidutflykt för hela familjen 1910

Eskilstuna tog emot gästande Bollnäs Gymnastik och Idrottsförening med minus 20 grader - och då är det kanske inte så underligt att man bara räknade in 67 betalande.

Bollnäslaget lät sig dock inte nedslås av det klena publikintresset utan spelade upp en lustiger dans i avslappnad stil och öste in det ena målet efter det andra tills det slutligen stod 14-0.

Målskyttar: Håkan Karlsson 4, Jan Erik Barsk 2, Hans Alftberg 2, Kjell "Pipis" Larsson 2, Karl Erik Lundh 2, Kjell-Arne Östlund 1 och Stefan Larsson 1.

Godtemplaren Yngve Lundh vann sexdagarsloppet på cykel och besegrade med glans de pilsnerhalsande belgiska konkurrenterna om lagerkransen. Det här är sexdagarssegrarens syn på saken: "Sprit, vin och pilsner fördärvar konditionen. De är också fiender till den sunda livsglädjen, som är ett villkor för en glad fritid både på och utanför tävlingsbanan". Bilden: Yngve Lundh hyllas efter välförtjänt seger.

Den 25 september 1949                                                                                                                Pris 25 öre

Invigning av junior EM i skidor som hölls på Bolleberget 28e februari till 2a mars 1969

Så här ser det ut, segerhoppet i Bolleberget i går. Lennart Elimää landar efter flygfärden på 58,5 meter och det var inte bara det längsta utan även det stilmässigt bästa vid SM-tävlingen.

NÅGRA MÖRTAR i "stugan" i dag? Jodå, "Snoddas" är en erkänd storfiskare i Bollnäs och går aldrig tomhänt från sin vak på Varpens is.

(1951)

Här är förspelet till det mål som gav Bollnäs nytt hopp. Kjell "Pipis" Larsson vräker sig genom Hammarby-försvaret och slår in 4-4-målet. Men det hjälpte nu inte. Hammarby vann med 6-4.

Bollnäsveteranen "Klicken" Sjöberg fick en hundralapp av en supporter efter finalsegern i Stadion, "Köp något till dej själv och till grabbarna i laget”, sa den okände donatorn och försvann från omklädningsrummet.

Långdansen går på Gillet ... Det är Yppe Palmqvist som drar i väg med sin fästmö, Junis Rehn, och sin efterträdare i Bollnäsmålet, unge och talangfulle målvakten Sven Åke Grip.

(foto: TORE FALK)

BGIF tillbaka i högsta serien efter att ha slagit Sirius med 11-1 i kvalet.

Så här blött och läskigt var det på Vågen i går då Bollnäs-Giffarna och Lira försökte spela bandy. Att det inte lyckades över hövan kan var och en förstå.

(1954-1955)

Bollnäs säkrar Seriesegern i division IV genom att besegra Strand på Långnäs. Segern skrevs till 3-0 (1-0)

Henry Johansson laddar stora kanonen och slår in Bollnäs 5:te mål på Broberg i premiärmatchen på Vågen. Tillskyndande brobergare t.v. är centerhalven Bertil Larsson och t.v. bakom Henry skymtar Olle Fryklund.

(1954-1955)

Vattenpolo Långnäsbadet år 1906

 

Vasaloppet, Mora 1931

Nr 16: Anders Ström
Nr 37: Hilding Olsson

Tottenham Hotspurs supportern Per Elis Skoglund från Bollnäs läser Spurs News.

Ett blött och snöfattigt Bollnäs-lopp på skidor 1932. "Sudden" Lindholm ger Nils Persson Bollnäs en tidsrapport ute efter spåret.

 

Match på Långnäs år okänt.

Överlämnande av gåvor vid SM finalen Bollnäs-Örebro 1956. Centerhalvorna i de båda lagen "Snoddas" Nordgren, Bollnäs och "Fisken" Erixon, Örebro. Örebrokex och skor samt hälsingeost var gåvorna.

Anders Persson och Oskar Lindberg utfrågas efter tävlan i Vasaloppet 1923. Oskar Lindberg från IFK Norsjö vann på tiden 6:32:41. Anders Persson från Bollnäs GIF kom tvåa på tiden 6:33:30.

Ur Ljusnan 19570225

HEM TILL BOLLNÄS. I fyra säsonger har Jörgen Granberg lirat allsvenskt i Motala, men inför nästa säsong bär det av hem till Bollnäs och spel i ettan med bland andra broder Magnus.

En till Granberg!

Hem till BGIF efter fyra år i Motala

Bollnäs GIF:s redovisning av nyförvärv i bandy börjar mest likna en följetong.

I dag kan Ljusnan berätta om ännu ett nytillskott inför nästa säsong: Jörgen Granberg, som återvänder till moderklubben efter fyra säsonger i IFK Motala.

Jörgen Granberg, som fyller 25 i slutet av året, har länge stått på Bollnäs GIF:s önskelista och nu har han och Bollnäs GIF kommit överens om ett tvåårsavtal.

- Det här betraktar vi som en höjdare, säger Pär Järmens, ordförande i Bollnäs GIF/BK. Vi hade faktiskt inte vågat tro på den här utvecklingen när vi bör- jade bearbetningen av Jörgen.

Därmed har Bollnäs GIF:s taktik att locka hem utflugna Bollnäs-spelare lyckats i två fall de senaste åren. I fjol fick ju Bollnäs tillbaka Patrik Larsson, som varit på utflykt i Edsbyn och Sirius några år. Därmed kan Bollnäs också redovisa en försvarsspelare bland nyförvärven. De tidigare nykomlingarna är mittfältare och forwards.

Fina år

Och Giffarna får också tillbaka en lirare som skaffat sig en hel del nyttig rutin under fyra allsvenska säsonger med Motala.

- Ja, det får man väl hoppas. Har också fått spela på flera olika platser, började som mittfältare första säsongen. Men sedan har jag mest lirat ytterhalva eller back, någon önskeroll har jag inte direkt. Jag spelar där jag behövs bäst, säger Jörgen, som lämnar Motala med blandade känslor.

- Det har varit fyra fina år här nere, skoj att spela allsvenskt och dessutom med ett härligt gäng Får hoppas på samma fina anda hemma i Bollnäs, och nog är det sannerligen dags att gå upp nu. Potentialen finns, och draget kring bandyn.

En del i beslutet att flytta har också sambon Susanne, som gärna vill hem till Bollnäs. Där har Jörgen också jobb på lut, medan bostadsfrågan ännu är olöst.

I Bollnäs får Jörgen också lira med lillebror Magnus igen. Senast kamperade de i Motala när Magnus smakade på allsvenskan säsongen 1993–94.

(1996)

Division 2 fotboll på Långnäs den 1/8 1937. Bollnäs GIF - Sundbybergs IF. Lagens kaptener, domare Pettersson från Hudiksvall. Till höger för BGIF "Kläppen" Palmberg. Sundbyberg IF vann matchen med 1-0.

 

Augusti 1970 

BGIF Strands IF 1-0

Strands Magnus Svensson bromsas upp av Bo Lindgren.

Härovan är det svensken Bror Östman som gör sitt andra hopp och säkrar därmed en tredjeplacering.

(1948)

En kufisk bild från en match mellan slocknade stjärnor och ett lag av yngre årgångar. Här har man lyckats få fall på "Sudden" Lindholm. "Sudden" nådde en toppnotering i den interna skytteligan redan 1930 med 20 gjorda mål. Under sin aktiva tid gjorde han 111 mål för BGIF.

 

Hälsingland vinner mot Dalarna i en landskapsmatch som  spelades i Rättvik mot slutet av December 1949.

Resultatet skrevs till 6-4 för hälsingarna. Ovan ses Hälsinglands elva.

Snoddas och Snobben är två för stockholmspubliken välkända figurer, som här plåtats vid sin entré på Stadions tvättbrädeliknande is.

(1953-1954)

John Lundqvist och Georg Byhléhn Bollnäs och Hälsingland vinner dubbelt i en triangelmatch i slutet av 20-talet.

Bollnäs vinner mot Wallvik med 18-2 vilket lär vara Bollnäs största bandyseger någonsin.

"Snoddas" Nordgren omgiven av gamla klubbkompisar Uffe Fredin och Pingel Hägg. Tre träffades på söndagen då även alla gästspelade för träning i Bollnäs.

Löpning 100 meter omkring år 1930 på Arbrå idrottsplats. 1:a Lars Hansson Bollnäs, 4:a Tyko Hammarlund Bollnäs.

Årtal